top of page
  • rhmkrete

Is 'planning' de route naar succes?

'Wat is de #planning?' lijkt het heilige pad te zijn voor 'de manager'. Zonder planning is hij verdwaald. De werknemer zou niet weten waar hij heen gaat zonder een gedetailleerde planning. Want planning geeft #richting, een #doel, genereert #deadlines op (ik herinner me nog het magische geluid toen ze voorbij kwamen vliegen!).


Nou, in de loop der jaren ben ik anders over gaan denken. Het is een managementtool en ik betwijfel echt hoe effectief dit gereedschap is. Intrinsiek gemotiveerde mensen (zie mijn boek #veiligheidvanbinnenuit) brengen zelf wel in kaart welke stappen ze willen nemen om ergens te komen. En zeer waarschijnlijk hebben ze ook een tijdsbestek om daar te komen. Wanneer het echter wordt toegepast als een managementtool en er aan worden gehouden, beschouw ik het tegenwoordig eerder als een gebrek aan vertrouwen en schaadt het de psychologische veiligheid. Een hulpmiddel 'to-whack-a-mole' als hij of zij niet presteert. Nassim Talib schreef:

"Alles wat in plannen is vastgelegd, mislukt over het algemeen, het is een mythe dat planning bedrijven helpt. We hebben gezien dat de wereld te willekeurig en te onvoorspelbaar is om beleid te baseren op toekomstvisies. Dat wat overleeft, blijft bestaan dankzij op de interactie tussen aanpassingsvermogen en omgevingsfactoren".

En,

"Er is geen bewijs dat strategische planning werkt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het niet werkt. Bijgelovige onzin."

Talib is ook de auteur van 'The Black Swan', en heeft bewezen gelijk te hebben en dat deze 'gekleurde zwanen' een groot effect hebben op het realiseren van een gedetailleerde planning.


Ik zou ervoor kiezen om de mensen die verantwoordelijk zijn voor het bereiken van doelen de richting te laten bepalen en mild te zijn met de aanpassingen onderweg. Als mensen op deze manier in staat worden gesteld, zullen ze uw vertrouwen terugbetalen. Whacking-a-mole voor het niet leveren van een in steen gegriefde planning maar die werd gehinderd door vele onbekende, gekleurde zwanen, onvoorziene en onverwachte situaties, is killing voor motivatie, vertrouwen en psychologische veiligheid.


De samenleving en zakelijke bewegingen en activiteiten zijn ver verwijderd van lineaire reeksen en acties die achter elkaar geplaatst kunnen worden om een doel te bereiken. Vertrouw en steun uw medewerkers om het voor elkaar te krijgen en u zult als manager verrast worden en verbaasd staan!


Comentários


bottom of page