top of page
  • rhmkrete

Waardering voor preventie, voor de inzet van veiligheid

Als er veilig gewerkt wordt vinden we dat normaal, maar als er ongevallen plaatsvinden heeft er ergens in het systeem iets gefaald. ‘Er’ wordt onderzocht om te voorkomen dat deze 'faling' niet opnieuw plaats kan vinden. Maar hoe waarderen we nou de inzet van mensen en teams die veiligheid bewust ongevallen weten te voorkomen?


Beloning vindt normaliter plaats voor productieve resultaten maar veilig werken is ‘normaal’. Maar ik het ga het toch zeggen: dat is niet ‘normaal’. Dat vraagt om kennis, een instelling, om samenwerking, om ervaring, om enorm goede communicatie-vaardigheden. Dat zou net zo goed gewaardeerd moeten worden als productieresultaten.


We weten dat ‘toeval’ een cruciale factor is voor ongevallen, maar we weten ook dat #preventief werk héél veel ellende voorkomt. Maar kom nou niet op de proppen met LTC/MTC-“prestaties” want het is al láng achterhaald dat deze (#lagging) indicatoren maar voor een deel het gevolg zijn van preventieve inzet.


Werp dat vreselijke bord aan de poort met x dagen zonder ongevallen als de wiedeweerga de vuilnisbak in.

Maar mensen verwachten wel #erkenning voor hun inzet anders verdampt toch, in ieder geval gedeeltelijk, de preventieve instelling. Hoe krijgen we dat nou voor elkaar?


Veiligheid wordt ook wel gedefinieerd als “een dynamische niet-gebeurtenis”, oftewel, als er geen ongevallen gebeuren dan zou er niets gebeuren. Nou, echt wel!


Het antwoord zit in intrinsieke motivatie, ‘Veiligheid van Binnenuit’. Zorg dat mensen #autonomie hebben om hun werk te kunnen doen, dat hun werk zinvol is, dat ze zich kunnen bekwamen, en dat ze betrokken zijn bij de organisatie en de activiteiten. Deze vier aspecten: autonomie, meesterschap, zingeving en betrokkenheid betekenen zoveel meer dan een wortel voorhouden.


Maar regelmatige oprechte erkenning van hun preventieve inzet voor veiligheid draagt zeker bij om de instelling vast te houden en verder te ontwikkelen.


En, voor degene die er nog aan twijfelen: het is uit vele studies al gebleken en veel bedrijven hebben het bewezen: naast het voorkomen van menselijk drama is veiligheid goed voor de business!Comments


bottom of page