top of page

Veiligheid: 'We doen dit al dertig jaar zo'


Als veiligheidsprofessionals kritische opmerkingen maken of een situatie of activiteit in twijfel trekken die zij als onveilig beschouwen, krijgen ze vaak het volgende antwoord: ‘We doen dit al dertig (in ieder geval een stevig getal!) jaar zo’. Blijkbaar is iets veilig als je het lang genoeg hebt gedaan zonder ongelukken.


Veiligheid is niet hetzelfde als geen ongevallen hebben. Ongevallen zijn eigenlijk een zwakke #indicator voor veiligheid. Maar als je gedurende een lange periode geen ongevallen heeft, kan dit op veel dingen duiden, waaronder het veilig werken. Of he hebt gewoon lange tijd geluk gehad, of dat andere omstandigheden elementen met een hoog #risico hebben verminderd.De 'kalkoenfout'

Het - dertigjarige argument - doet me altijd denken aan de 'kalkoenfout'. Laten we eens kijken naar een kalkoen die met zijn andere medekalkoenen in een grote kooi leeft. Ze hebben veel ruimte en worden dagelijks gevoerd. De kalkoen wordt steeds groter en voelt geweldig aan. De kooi naast de deur houdt kippen vast. De kalkoen observeert de boer die regelmatig de kippenkooi binnenkomt en eieren en kippen verzamelt die nooit meer terugkomen. Maar dat gebeurt niet met de kalkoen. Kalkoenen zijn immers anders dan kippen. Er kan hem niets gebeuren en statistieken zijn er om het te bewijzen. De vriendelijke boer komt elke dag binnen met vers voedsel voor hem en zijn mede-kalkoenvrienden en hij heeft er nooit een meegenomen. En zo gaat het. Honderd, tweehonderd, driehonderd dagen. En dan verschijnt op een dag eind oktober de boer. In plaats van eten te brengen, neemt de boer hem mee, slacht de kalkoen en bereidt hem voor op Thanksgiving.Wanneer komt jouw 'Thanksgiving Day'?


Goede historische #statistischegegevens betekenen waarschijnlijk niets. Als je iets lange tijd zonder fouten hebt gedaan, kan het zijn dat je 'Thanksgiving Day' aankomt!

Hopelijk ben je net op tijd om je dertigjarige gewoonten te heroverwegen!


Met dank aan Carsten Busch: Safety mythe # 47


Comments


bottom of page